(15) G: Turku Titans – Pioneers 5:4

Hlavní stránka / Minulé ročníky / 2017 / (15) G: Turku Titans – Pioneers 5:4

26.4.2017

Titáni předvedli proti kanadským Pioneers velký obrat a navázali tak na dopolední výhru 7:6 nad Riggers. Přitom to po deseti minutách vypadalo, že Kanaďané svého soka deklasují, vedli 4:1 a měli osud utkání pevně ve svých rukou. Jenomže posléze polevili a ve zbytku hrací doby tahali za kratší konec, čehož Turku náležitě využilo k zaslouženému triumfu 5:4.


Výsledky/statistiky

Loni bronzovému Turku se v Praze zatím příliš nedařilo. V dopoledním klání s podceňovanými Riggers se na výhru pořádně nadřelo, a tak je ve večerních hodinách proti Pioneers nečekalo nic jednoduchého.

To se také potvrdilo. Po pár sekundách prohrávalo 0-1, kdy se po nápadité přihrávce Nathana Clareho z rohu hřiště blýskl efektním zakončením z výskoku Jake Doucet. A i když na tuto skutečnost rychle odpověděl Mikko Varjo po hezké souhře se svými spoluhráči, hráči Pioneers pokračovali v nastaveném trendu. Zvláště Jason Jones byl při střelecké chuti. Díky jeho produktivitě šli Kanaďané po deseti minutách už do tříbrankového trháku. Za zmínku stojí především jeho gól na 4:1, kdy při rozehrávce chyboval brankář Finů. Jones úmysl Lauriho Uusitala vystihl, zmocnil se míčku a obskokem zasunul za jeho záda. Jenomže ani Jones, ani další Kanaďané už další skvosty do závěrečné sirény nepřidali. 

Kdo si totiž myslel, že je rozhodnuto, mýlil by se. I když to v té době vypadalo s finskými šancemi všelijak, vůdčí role se ujal kanonýr Jarno Aaltonen. Nejdříve asistoval Jokelovi při snížení na 2-4. Ten ještě prvním poločase využil chvíle, kdy dostal trocha prostoru a po Aaltonenově příhře vymetl střelou švihem z oblasti kruhů šibenici. 

Druhá půlka ve znamení Turku

Fini chytli se snížením druhý dech, v čemž jim hodně pomáhala nedisciplinovanost zámořských boxlakrosařů. Chvíli po pauze si tak mohli zahrát dvojnásobnou přesilovku. S ní sice zrovna dobře nenaložili, ale po jejím skončení pokračovali v iniciativě. Z toho pramenila i další branka v síti Nathana Wilsona. Opět u toho byl aktivní Aaltonen. Pro změnu ale vzal zodpovědnost sám na sebe. Skvělým pohybem se zbavil obránců, přičemž našel skulinku ve Wilsonově postavení. 

V tuhle dobu to vypadalo, že na hřišti je jen jediný celek. Další vícečetnou přesilovku Turku tentokrát trestalo. Rychlou kombinaci završil Anssi Kaisalmi, který vyrovnal na 4-4. Kanaďané utkání nezvládali hlavně po psychické stránce, což dokazuje i následný třímunutový trest pro Adama Clarka. 

Aaltonen u pátého zásahu ukázal kus lakrosové geniality. Stál "nahoře" přesilovkového obrazce, s jehož pomocí Turku plánovalo zamknout Kanaďany před jejich brankou. Obrana Pioneers se již poněkolikáté ocitla v několikanásobném oslabení. To poslední navíc znamenalo srovnání po nacvičeném signálu a podobné řešení čekala obrana i v tomto případě. Jenomže Aaltonen jen rychlou souhru naznačil, namísto toho prudce vystřelil po levé ruce brankáře, což nikdo z nečekal. Tvrdá rána zapadla přesně tam, kam z finského pohledu měla - obrat dokonán.

V poslední minutě měli lakrosaři Pioneers z ojedinělého brejku šanci na vyrovnání. Ale střelu do odkryté části vykryl neskutečným zákrokem lakroskou Uusitalo. Poslední sekundy se šinuly. Závěr rozkouskovala přerušení. Kanaďané zkoušeli ještě power-play. Ale bez úspěchu. 

Sekce: 2017   |   Tisk   |   Poslat článek známému


RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2024