Pravidla

Stručná pravidla turnaje

Hraje se podle pravidel FIL (NLL) s několika úpravami. Poznámky k pravidlům a jejich uplatňování najdete zde (anglicky).
– Počet hráčů k zápasu: 23 vč. brankářů, počet hráčů pro turnaj není omezen, hráč smí v turnaji nastoupit pouze za jeden tým.
– Hrací doba: základní skupiny, čtvrtfinále a zápasy o 3.–21. místo 2x 15 min., semifinále 3x 12 min. hrubého času, poslední 2 min. zápasu se stopuje čistý čas. Finále 3x 12 min. čistého času. Přestávky 2 min.
– Tresty: menší trest 1 min. se uděluje za krosček, podražení, držení atd.; větší trest 3 min. se uděluje za nebezpečné zákroky, např. nebezpečnou hru holí, vražení na mantinel, zákroky na hlavu soupeře, bodání holí atd. Pokud tým potrestaný větším trestem obdrží dva góly, může potrestaný tým hrát v plném počtu, potrestaný hráč však musí trest dosloužit. Hráči sloužící trest nesmí během přestávek a oddechových časů opustit trestnou lavici.
– Současný menší/větší trest: při současném trestu stejné délky se hraje v počtu 5 na 5. Hráči se smí vrátit až po uplynutí trestu, a to až při prvním netechnické přerušení hry (gól, faul, time-out).
– Trest ve hře znamená vyloučení hráče na zbytek utkání. Potrestaný hráč musí okamžitě opustit prostory hřiště a odejít do šatny. Na trestné lavici ho nahradí náhradní hráč, který odslouží celé tři minuty trestu bez ohledu na to, jestli jeho tým v oslabení obdržel 2 branky. Potrestaný hráč má automaticky stop příští zápas. Organizační výbor turnaje si vyhrazuje právo vyloučit z turnaje hráče, který byl potrestán trestem ve hře.
– V každém utkání má tým právo na jeden 30s oddechový čas.
– Zápas se hraje do rozhodnutí. Při nerozhodném výsledku na konci normální hrací doby rozhodují samostatné nájezdy – nejprve série tří, pak po jednom do rozhodnutí –, ve finále se hrají pětiminutová prodloužení systémem náhlé smrti dukud se nerozhodne.
– Je povoleno používat tradiční dřevěné lakrosky i velké brankářské lakrosky typu Wall.

Výklad vybraných pravidel

– Pokud se míč vrátí z útočné poloviny na obrannou bez zásahu soupeře nebo střely na branku, útočící tým ztrácí míč.
– Limit na střelu je 30 s, limit na vyvezení míče na útočnou polovinu 10 s.
– Porušení pravidel při rozhozu: pokud se míč zachytí v lakrosce při rozhozu, získá míč do držení tým, jehož hráč se neprovinil. Pokud dojde k současnému porušení pravidel (např. předčasné vyběhnutí zpoza restraining line a zároveň chyba při rozhozu druhého týmu), je rozhodující chyba při rozhozu a míč získává tým, který se tohoto přestupku nedopustil.
– Místo střely: gól bude uznán, pokud hlava lakrosky byla v okamžiku střely na úrovni prodloužené brankové čáry nebo před ní a nedošlo k porušení pravidla o brankovišti nebo jinému přestupku předtím, než se míč dostane do branky. Hole útočníka se smí dostat do kontaktu s brankovou konstrukcí nebo do náhodného kontaktu s brankářem. Pokud bude hlava lakrosky v okamžiku střely za prodlouženou brankovou čárou, gól uznán nebude.
– Kontakt s brankářem v brankovišti: pokud se bránící hráč dostane do kontaktu s lakroskou brankáře, který má míč v držení, nahrává a přitom je v brankovišti, bude bránící hráč potrestán menším trestem za bránění ve hře. Pokud má brankář obě nohy v brankovišti, protihráč nesmí jeho hůl kontaktovat, ani když ta je venku z brankoviště. Smí ji podmetat, pokud brankář přiklápí míč mimo brankoviště. Pokud má brankář jednu nohu v brankovišti, protihráč smí jeho hůl kontaktovat, ale nesmí hrát do brankáře tělem.
– Pokud je míč volný, smí hráč atakovat soupeře nebo jeho hůl do tří metrů od volného míče za dodržení všech ostatních pravidel.

Hrací systém a postupový klíč

Týmy jsou podle výsledků v předchozích ročnících a podle odhadu jejich kvality rozděleny do tří výkonnostních košů pro losování základních skupin turnaje. Do každé ze sedmi tříčlenných základních skupin A–G je vylosován jeden tým z každého výkonnostního koše. Do jedné základní skupiny nesmí být vylosovány dva týmy ze stejné země.

V základních skupinách hrají týmy každý s každým. Za vítězství v normální hrací době získává tým 3 body. Při remíze získávají oba týmy po bodu, druhý bod pak dostává tým, který zvítězí na na samostatné nájezdy. 

První dva týmy ze skupiny postupují do osmifinále. O pořadí ve skupině rozhodují: 
1. počet bodů,
2. vzájemný zápas,
3. rozdíl celkového skóre,
4. vyšší celkový počet vstřelených branek,
5. los.

Do osmifinále postupují i dva týmy ze třetích míst ve skupinách (T15, T16) podle následujícího klíče:
1. počet bodů,
2. rozdíl skóre,
3. vyšší počet vstřelených branek,
4. los.

Systém nasazení týmů do play-off je ke stažení zde.

Třetí tým ze třetích míst ze třetích míst (T17) postupuje přímo do tříčlenné skupiny o celkové 17.–19. místo. Do této skupiny postupují dále vítězové zápasů T18–T21 a T19–T20. Poražení z těchto dvou zápasů se utkají o celkové 20. místo. Grafické schéma najdete zde. Ve skupině o celkové 17.–19. místo se týmy utkají každý s každým, o konečném pořadí v této skupině rozhodují:

1. počet bodů získaných v této skupině,
2. vzájemný zápas,
3. rozdíl skóre ze vzájemných zápasů,
4. vyšší počet vstřelených branek ve vzájemných zápasech,
5. rozdíl celkového skóre v této skupině,
6. vyšší celkový počet vstřelených branek v této skupině,
7. nerozhodnou-li kritéria 1–6, dělí se týmy o dosažené celkové místo.


RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2024