Pravidla

Stručná pravidla turnaje

Hraje se podle pravidel FIL (NLL) s několika úpravami. Poznámky k pravidlům a jejich uplatňování najdete zde (anglicky).
– Počet hráčů k zápasu: 23 vč. brankářů, počet hráčů pro turnaj není omezen, hráč smí v turnaji nastoupit pouze za jeden tým.
– Hrací doba: 2x 15 min. hrubého času, poslední 2 min. zápasu se stopuje čistý čas; semifinále (3x 12 min. hrubého času, poslední 2 min. zápasu se stopuje čistý čas; přestávky 2 min. Finále 3x 12 min. čistého času, přestávky 5 min.
– Tresty: menší trest 1 min. se uděluje za krosček, podražení, držení atd.; větší trest 3 min. se uděluje za nebezpečné zákroky, např. nebezpečnou hru holí, vražení na mantinel, zákroky na hlavu soupeře, bodání holí atd. Pokud tým potrestaný větším trestem obdrží dva góly, může potrestaný tým hrát v plném počtu, potrestaný hráč však musí trest dosloužit. Hráči sloužící trest nesmí během přestávek a oddechových časů opustit trestnou lavici.
– Současný menší/větší trest: při současném trestu stejné délky se hraje v počtu 5 na 5. Hráči se smí vrátit až po uplynutí trestu, a to až při prvním netechnické přerušení hry (gól, faul, time-out).
– Trest ve hře znamená vyloučení hráče na zbytek utkání. Potrestaný hráč musí okamžitě opustit prostory hřiště a odejít do šatny. Na trestné lavici ho nahradí náhradní hráč, který odslouží celé tři minuty trestu bez ohledu na to, jestli jeho tým v oslabení obdržel 2 branky. Potrestaný hráč má automaticky stop příští zápas. Organizační výbor turnaje si vyhrazuje právo vyloučit z turnaje hráče, který byl potrestán trestem ve hře.
– V každém utkání má tým právo na jeden 30s oddechový čas.
– Zápas se hraje do rozhodnutí. Při nerozhodném výsledku na konci normální hrací doby rozhodují samostatné nájezdy – nejprve série tří, pak po jednom do rozhodnutí –, ve finále se hrají pětiminutová prodloužení systémem náhlé smrti dukud se nerozhodne.
– V souladu s pravidly FIL není povoleno používat tradiční dřevěné lakrosky ani velké brankářské lakrosky typu Wall.

Výklad vybraných pravidel

– Pokud se míč vrátí z útočné poloviny na obrannou bez zásahu soupeře nebo střely na branku, útočící tým ztrácí míč.
– Limit na střelu je 30 s, limit na vyvezení míče na útočnou polovinu 10 s.
– Porušení pravidel při rozhozu: pokud se míč zachytí v lakrosce při rozhozu, získá míč do držení tým, jehož hráč se neprovinil. Pokud dojde k současnému porušení pravidel (např. předčasné vyběhnutí zpoza restraining line a zároveň chyba při rozhozu druhého týmu), je rozhodující chyba při rozhozu a míč získává tým, který se tohoto přestupku nedopustil.
– Místo střely: gól bude uznán, pokud hlava lakrosky byla v okamžiku střely na úrovni prodloužené brankové čáry nebo před ní a nedošlo k porušení pravidla o brankovišti nebo jinému přestupku předtím, než se míč dostane do branky. Hole útočníka se smí dostat do kontaktu s brankovou konstrukcí nebo do náhodného kontaktu s brankářem. Pokud bude hlava lakrosky v okamžiku střely za prodlouženou brankovou čárou, gól uznán nebude.
– Kontakt s brankářem v brankovišti: pokud se bránící hráč dostane do kontaktu s lakroskou brankáře, který má míč v držení, nahrává a přitom je v brankovišti, bude bránící hráč potrestán menším trestem za bránění ve hře. Pokud má brankář obě nohy v brankovišti, protihráč nesmí jeho hůl kontaktovat, ani když ta je venku z brankoviště. Smí ji podmetat, pokud brankář přiklápí míč mimo brankoviště. Pokud má brankář jednu nohu v brankovišti, protihráč smí jeho hůl kontaktovat, ale nesmí hrát do brankáře tělem.
– Pokud je míč volný, smí hráč atakovat soupeře nebo jeho hůl do tří metrů od volného míče za dodržení všech ostatních pravidel.

Hrací systém a postupový klíč

Celkem 24 týmů bude rozlosováno do čtyř horních (Gold A–D) a čtyř dolních (Silver A–D) základních skupin po třech týmech. Týmy jsou podle výsledků v předchozích ročnících a podle odhadu jejich kvality rozděleny do šesti výkonnostních košů pro losování základních skupin turnaje, tři koše pro horní skupiny, tři koše pro dolní skupiny. Do jedné základní skupiny nesmí být vylosovány dva týmy ze stejné země.

V základních skupinách hrají týmy každý s každým. Za vítězství v normální hrací době získává tým 3 body. Při remíze získávají oba týmy po bodu, druhý bod pak dostává tým, který zvítězí na na samostatné nájezdy. 

O pořadí ve skupině rozhodují: 
1. počet bodů,
2. vzájemný zápas,
3. rozdíl celkového skóre,
4. vyšší celkový počet vstřelených branek,
5. los.

Vítězové skupin Gold A–D postupují přímo do čtvrtfinále.

Druhé týmy ze skupin Gold A–D se utkají v zápasech Play-In 1–4 s vítězi skupin Silver A–D o postup do čtvrtfinále. Poražené týmy z těchto zápasů pokračují do pavouka o celkové 9.–16. místo (Blue).

Třetí týmy ze skupin Gold A–D se utkají v zápasech Play-In 5–8 s druhými týmy ze skupin Silver A–D o postup do pavouka o celkové 9.–16. místo (Blue). Poražené týmy z těchto zápasů pokračují do pavouka o celkové 17.–24. místo (Green).

Třetí týmy ze skupin Silver A–D pokračují přímo do pavouka o celkové 17.–24. místo (Green).


RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2024