Pravidla

PRAVIDLA TURNAJE
Hraje se podle pravidel FIL (NLL) s několika úpravami popsanými níže. Dva zástupci každého týmu jsou zváni na setkání na uvítanou v úterý 21. dubna v 19 hodin., kde budou pravidla ujasněna a kdy je finální termín odevzdání soupisek pro turnaj.

Soupisky
Termín pro odevzdání finální oficiální soupisky týmů je úterý 23. dubna do 21 h, a to buď v tištěné, nobo elektronické podobě (e-mailem). Po tomdo termínu nebudou žádná doplnění soupisek akceptována. V případě, že k zápasu nastoupí hráč, který není na oficiální soupisce, bude tento zápas kontumován ve prospěch týmu, který se neprovinil.
Počet hráčů k zápasu: 23 vč. brankářů, počet hráčů pro turnaj není omezen, hráč smí v turnaji nastoupit pouze za jeden tým.

Průběh hry
Hrací doba: 2x 15 min. hrubého času, semifinále 3x 12 min. hrubého času, poslední 2 min. zápasu se stopuje čistý čas; přestávky 2 min. Finále 3x 12 min. čistého času, přestávky 5 min.
– Zápas se hraje do rozhodnutí. Při nerozhodném výsledku na konci normální hrací doby rozhodují samostatné nájezdy – nejprve série tří, pak po jednom do rozhodnutí –, ve finále se hrají pětiminutová prodloužení systémem náhlé smrti, dukud se nerozhodne.
Limit na střelu je 30 s, limit na vyvezení míče na útočnou polovinu 10 s.
– V každém utkání má tým právo na jeden 30s oddechový čas.

Protokol zápasu
– Hřiště je k dispozici pro rozcvičení inhned po skončení předchozího zápasu.
– Střídačka domácího týmu je na levé straně a hostujícího týmu na pravé straně z pohledu ze hřiště.
– Očekávámě, že týmy budou připravena k zahájení hry ve stanovený čas. Vzhledem k těsnému programu nebude poskytnut žádný čekací čas a zápas bude zkontumován ve prospěch týmu, který se neprovinil. Kontumační výsledek je 8:0.
– Zástupci týmů zkontrolují před každým zápasem čísla dresů na soupisce pro zápas.
– Před zápasy není nástup týmů. kromě zápasu o třetí místo a finále. Hráči budou nastupovat na hrací plochu ze střídaček a budou představeni individuálně. Po nástupu na restraining lines zazní státní hymny týmů (pokud je to relevantní).
– Po skončení zápasu si hráči podají ruce.
– Kapitáni po zápase potvrdí správnost zápisu o utkání svým podpisem. 

Tresty
– Menší trest 1 min. se uděluje osobní fauly (krosček, podražení, držení atd.); větší trest 3 min. se uděluje za nebezpečné zákroky, např. nebezpečnou hru holí, vražení na mantinel, zákroky na hlavu soupeře, bodání holí atd. Pokud tým potrestaný větším trestem obdrží dva góly, může potrestaný tým hrát v plném počtu, potrestaný hráč však musí trest dosloužit. Hráči sloužící trest nesmí během přestávek a oddechových časů opustit trestnou lavici.

– Současný menší/větší trest: při současném trestu stejné délky se hraje v počtu 5 na 5. Hráči se smí vrátit až po uplynutí trestu, a to až při prvním netechnické přerušení hry (gól, faul, time-out).
– Brankáři nemusí sloužit větší tresty osobně.

– Trest ve hře znamená vyloučení hráče na zbytek utkání. Potrestaný hráč musí okamžitě opustit prostory hřiště a odejít do šatny. Na trestné lavici ho nahradí náhradní hráč, který odslouží celé tři minuty trestu bez ohledu na to, jestli jeho tým v oslabení obdržel 2 branky. Potrestaný hráč má automaticky stop příští zápas. Proti rozhodnutí se lze odvolat prostřednictvím hlavního rozhodčího turnaje k Disciplinární komisi turnaje sestávající z hlavního rozhodčího turnaje a svou zástupců organizačního výboru turnaje. Rozhodnutí Disciplinární komise bude konečné.  Disciplinární komise si vyhrazuje právo vyloučit z turnaje hráče za obzvlášť bezohledný nebo nebezpečný faul nebo za nesportovní chování, které je v rozporu s pravidly a duchem turnaje.
– Vzhledem k tomu, že turnaj je propagací lakrosu vůči veřejnosti a mediím, žádáme všechny hráče, aby podle pravidel a v duch fair play. Rvačky na hřišti nebudou tolerovány.

Výstroj hráčů a týmů
– Týmy jsou poviiny mít jednotné dresy včetně trenek. Dvě sady dresů jsou vítány. V případě, že dresy soupeřů jsou podobné a hrozí záměna, může rozhodčí zápasu nařídit, že hostující tým bude hrát v neutrální sadě dresů, kterou poskytne pořadatel turnaje.
– Je vhodné, aby hráči celý turnaj hráli se svým číslem dresu. Jakékoliv změny je třeba nahlásit neprodleně zapisovatelům.
– V souladu s pravidly FIL není povoleno používat tradiční dřevěné lakrosky ani velké brankářské lakrosky typu Wall, nejsou poveoleny dřevěné násady.
– Před prvním zápasem týmu proběhne měření rozměrů brankářů v šatně rozhodčích. Měření může proběhnout i namátkově kdykoli během turnaje a týmy jsou povinny ho podstoupit. Přeměření proběhne před všemi zápasy o konečné 7. a vyšší místo.

Hrací systém a postuopvý klíč
Celkem 24 týmů bude rozlosováno do čtyř horních (Gold A–D) a čtyř dolních (Silver A–D) základních skupin po třech týmech. Týmy jsou pro losování rozděleny do šesti výkonnostních košů, tří pro horní skupiny, tří pro dolní skupiny. Nasazení do košů Gold 1–3 je dáno umístěním v minulém ročníku turnaje, přo nasazení do košů Silver 1–3 mohou kromě toho pořadatelé přihlédnout k odhadované kvalitě nových týmů. Do jedné základní skupiny nesmí být vylosovány dva týmy z ČR.

V základních skupinách hrají týmy každý s každým. Za vítězství v normální hrací době získává tým 3 body. Při remíze získávají oba týmy po bodu, druhý bod pak dostává tým, který zvítězí na na samostatné nájezdy. O pořadí ve skupině rozhodují: 
1. počet bodů,
2. vzájemný zápas,
3. rozdíl celkového skóre,
4. vyšší celkový počet vstřelených branek,
5. los.

Vítězové skupin Gold A–D postupují přímo do čtvrtfinále. Druhé týmy ze skupin Gold A–D se utkají v zápasech Play-In 1–4 s vítězi skupin Silver A–D o postup do čtvrtfinále. Poražené týmy z těchto zápasů pokračují do pavouka o celkové 9.–16. místo (Blue).
Třetí týmy ze skupin Gold A–D se utkají v zápasech Play-In 5–8 s druhými týmy ze skupin Silver A–D o postup do pavouka o celkové 9.–16. místo (Blue). Poražené týmy z těchto zápasů pokračují do pavouka o celkové 17.–24. místo (Green).
Třetí týmy ze skupin Silver A–D pokračují přímo do pavouka o celkové 17.–24. místo (Green).

Týmy, které se v turnaji umístí na 1.–20. místě mají zaručenu pozvánku k účasti v následujícím ročníku turnaje.


RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2024