Pravidla

PRAVIDLA TURNAJE
Hraje se podle oficiílních pravidel FIL s několika výjimkami popsanými níže.
Dva zástupci každého týmu budou pozváni na uvítací setkání v úterý 25. 4. 2023 od 19 hodin v malém sále sokolovny, na němž budou pravidla vysvětlena a zároveň bude možné odevzdat finální soupisky týmů.

Soupisky
Finální oficiální soupiska týmu musí být předána pořadatelům do 25. 4. 2023 do 21.00 h (v tištěné nebo elektronické podobě). Žádná pozdější doplnění soupisky nebudou akceptována. Pokud k zápasu nastoupí hráč, který není uveden na oficiální soupisce, bude zápas kontumován ve prospěch týmu, který se neprovinil.
● Počet hráčů na zápas: 23 včetně brankářů, počet hráčů na soupisce pro turnaj není omezen. Hráč smí na turnaji nastoupit pouze za jeden tým.

Průběh zápasu
● Hrací čas: 2x 15 minut, semifinále 3x 12 minut hrubého času. Během posledních dvou minut každého zápasu se hraje čistý čas. Přestávky mezi periodami jsou 2 minuty. Finále se hraje na 3x 12 minut čistého času s přestávkami 5 minut.
● Pokud zápas skončí nerozhodně, následují tři samostatné nájezdy. Pokud se v nich nerozhodne, následují další samostatné nájezdy po jednom až do rozhodnutí. Ve finále v případě nerozhodného výsledku následují pětiminutová nastavení hraná na náhlou smrt až do rozhodnutí.
● Limit na střelu na branku je 30 s, limit na vyvezení míče na útočnou polovinu je 10 s.

Procedury před zápasem a po něm
● Hřiště je k dispozici pro rozházení bezprostředně po skončení předchozího zápasu.
● Střídačka domácích je vlevo při pohledu ze hřiště, střídačka hostí je vpravo.
● Očekáváme, že týmy budou připraveny ke hře v čase uvedeném v rozpisu turnaje. Vzhledem k těsnému programu nebude poskytována čekací doba a zápas bude zkontumován, pokud tým nebude připraven ke hře. Kontumační výsledek je 8:0 ve prospěch týmu, který se neprovinil.
● Žádáme zástupce týmů, aby před zápasem potvrdili soupisku a čísla dresů v zápise zápasu.
● Před zahájením zápasu není nástup týmů, kromě zápasu o třetí místo a finále. Před zápasem o 3. místo a před finále budou hráči jednotlivě nastupovat ze střídačky a budou představeni. Po nástupu zazní státní hymny zúčastněných týmů  (pokud je to relevantní).
● Po zápase si hráči podají ruce.
● Kapitáni potvrdí podpisem správnost zápisu o zápase.

Tresty
● Tresty: menší trest 1 minuta za osobní fauly (krosček, podražení, sekání, držení atd.), větší trest 3 minuty za nebezpečné fauly (naražení na mantinel, pokus o bodnutí holí atd.).
● Současné menší/větší tresty: pokud jsou současně udělené menší nebo větší tresty shodné délky pro oba týmy, vyloučení hráči usednou na trestnou lavici a pokračuje se ve hře 5 na 5. Vyloučení hráči se smí vrátit z trestné lavice při prvním netechnickém přerušení hry po uplynutí trestu (time out, vyloučení, gól, konec periody).
● Brankáři nemusí osobně sloužit své větší tresty.
● Trest ve hře znamená vyloučení hráče na zbytek utkání. Potrestaný hráč musí okamžitě opustit prostory hřiště a odejít do šatny. Na trestné lavici ho nahradí náhradní hráč („in-home“), který odslouží celé tři minuty trestu bez ohledu na to, kolik jeho tým v oslabení obdrží branek. Hráč, kterému byl udělen trest ve hře, nesmí nastoupit do dalšího zápasu na turnaji. Proti rozhodnutí je možné se odvolat prostřednictvím hlavního rozhodčího turnaje k disciplinární komisi turnaje, která se skládá z hlavního rozhodčího turnaje a dvou zástupců pořadatelů turnaje. Rozhodnutí disciplinární komise bude konečné. Disciplinární komise si vyhrazuje právo udělit dodatečný zákaz nastoupit k zápasu, případně vyloučit hráče z turnaje v případě obzvlášť závažného nebo nebezpečného faulu a/nebo nesportovního chování, které je v rozporu s pravidly a duchem turnaje.
Protože je turnaj také významnou propagací lakrosu pro veřejnost a média, žádáme hráče, aby hráli podle pravidel a v duchu fair play. Rvačky nebudou tolerovány.

Výstroj hráčů a týmu
● Týmy jsou povinny mít jednotný dres včetně trenek. Druhá sada dresů je vítána. V případě, že soupeři mají podobnou barvu dresů, může rozhodčí zápasu kvůli rozlišení soupeřů nařídit hostujícímu týmu, aby se oblékl do neutrální sady dresů poskytnuté pořadateli turnaje.
● Hráči by měli mít stejné číslo dresu po celou dobu turnaje. Jakékoliv změny musí být nahlášeny zapisovatelům.
● V souladu s pravidly FIL nejsou povoleny dřevěné lakrosky, velké brankářské lakrosky (Wall) ani dřevěné násady.
● Před prvním zápasem každého týmu provedou rozhodčí v místnosti rozhodčích přeměření velikosti výstroje brankářů. Namátkové měření může proběhnout i kdykoliv v průběhu turnaje a brankáři budou přeměřeni také před zápasy o umístění na konečném sedmém a lepším místě.

Hrací systém
Celkem 24 týmů je rozlosováno do čtyř horních (Gold A–D) a čtyř dolních (Silver A–D) základních skupin po třech týmech. Pro rozlosování byly týmy rozděleny do šesti výkonnostních košů. Pro zařazení do koše Gold 1 bylo rozhodujícím kritériem výlučně umístění v předchozím ročníku turnaje. Pro nasazení do košů Gold 2 a 3 a Silver 1–3 bylo kritériem jednak umístění v minulém ročníku turnaje a jednak průměr umístění v posledních pěti ročnících turnaje. Týmy bez historie na turnaji jsou automaticky nasazeny do koše Silver 3. Do jedné základní skupiny nesmí být vylosovány dva české týmy.
V základních skupinách hrají týmy každý s každým. Za vítězství v normální hrací době získává tým 3 body. Při remíze získávají oba týmy po bodu, druhý bod pak dostává tým, který zvítězí na samostatné nájezdy. O pořadí ve skupině rozhodují:
1. počet bodů,
2. vzájemný zápas,
3. rozdíl vstřelených a obdržených branek,
4. vyšší celkový počet vstřelených branek,
5. nižší celkový počet trestných minut,
6. los.

Vítězové skupin Gold A–D postupují přímo do čtvrtfinále. Druhé týmy ze skupin Gold A–D se utkají v zápasech Play-In 1–4 s vítězi skupin Silver A–D o postup do čtvrtfinále. Poražené týmy z těchto zápasů pokračují do pavouka o celkové 9.–16. místo (Blue).
Třetí týmy ze skupin Gold A–D se utkají v zápasech Play-In 5–8 s druhými týmy ze skupin Silver A–D o postup do pavouka o celkové 9.–16. místo (Blue). Poražené týmy z těchto zápasů pokračují do pavouka o celkové 17.–24. místo (Green).
Třetí týmy ze skupin Silver A–D pokračují přímo do pavouka o celkové 17.–24. místo (Green).

Týmy, které na turnaji skončí na 1.–15. místě automaticky získávají pozvánku k účasti v dalším ročníku turnaje.


RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2024